PERU in BOLIVIJA

 

Lima – morski park Paracas, Linije v puščavi Nasce, Arequipa, Belo mesto - Colca, kanjon kondorjev - jezero Titicaca - Tihuanaco, najstarejše mesto J. Amerike - La Paz – slana puščava Uyuni - Cusco, zlato mesto - mistični Machu Picchu – dolina reke Urubambe – Iquitos, džungelska amazonija

 

 

1.DAN: POLET
 

2.DAN: Ob 00.55 pristanete v Limi prevoz do hotela Faraona namestitev in nočitev. Zajtrk. Spoznavanje mesta boste pričeli na glavnem trgu - Plaza Mayor, obdanem s predsedniško in škofovsko palačo ter katedralo, v kateri ležijo posmrtni ostanki ustanovitelja Lime - Francisca Pizzara - moža, ki je največ prispeval k uničenju inkovskega imperija. Sprehodili se boste do bližnje cerkve in samostana San Francisco, kjer se v labirintu temačnih katakomb skrivajo usode konkvistadorjev. Prevoza na letališče, ob koder boste ob 17.30 poleteli  proti Iquitosu, mestu v srcu perujskega amazonskega bazena, ki je dostopno le po zraku in reki Amazonki. V Večernih urah ob 19.10 uri pristanete v Iquitosu, kjer vas pričaka lokalni vodnik. Prevoz do hotela  Casa Morey ali podobnega, namestitev in nočitev.
 

3. DAN 2014: Zajtrk in prevoz do pristanišča. S tipičnim Pamacari čolnom boste po Amazonki odpluli do par ur oddaljenega Muyuni lodga, kjer si boste privoščili kosilo. Popoldanski izlet s čolni do jezera Sapote, kjer boste opazovali različne ptice in opice. Povratek v lodge in večerja. Zvečer se boste podali na nočno vožnjo s čolnom in z baterijo opazovali črne kajmane in druga nočna bitja. Povratek v lodge in nočitev.
 

4.DAN: Zajtrk. Sprehodili se boste po oklici lodga in opazovali različne ptice, rastline in najmanjše opice na svetu.  Povratek v lodge in kosilo. Odpravili se boste do predela Purura in Corrientes, ki je znan po množici majhnih jezerc in kanalov, kjer boste opazovali dzungelske prebivalce in lovili ribe. Tudi požrešne pirnje. Povratek v lodge in večerja. Zvečer se boste sprehodili po okolici, kjer boste videli ogromne žabe, ki so glavna hrana Anakond. Nočitev.
 

5. DAN 2014: Zajtrk na čolnu. Z majhnimi kanuji  boste odpluli do mesta, kjer se zadržujejo rožnati in sivi rečni delfini. Povratek v lodge in prevoz nazaj v Iquitos. Prevoz na letališče od koder boste ob 13.30 poleteli proti Limi, kjer pristnete ob 16.00. Prevoz na avtobusno postajo od koder se odpeljete proti Paracasu. Namestitev in nočitev v hotelu Posada Del Emancipador.
 

6. DAN 2014: Zajtrk. Vkrcali se boste na čolne in se po Tihem oceanu odpeljali proti otokom Ballestas, kjer gnezdijo številne kolonije morskih ptic, ki si otoke delijo z igrivimi morskimi levi, s kančkom sreče boste občudovali tudi simpatične pingvine. Med potjo se boste zazrli v mogočen Candelabre, v hrib vrezano podobo, o nastanku katere lahko danes le ugibamo. Povratek v hotel in prevoz na avtobusno postajo. V opoldanskih urah se boste  skozi puščavsko pokrajino odpeljali naprej proti jugu, proti 200 km oddaljeni Nasci (cca 4 ure). Namestitev v hotelu Casa Andina. Nasca slovi predvsem po neverjetnih živalskih likih in geometrijskih linijah, izdolbljenih v bližnji puščavski planoti. Še danes ne vemo natančno kdo so bili načrtovalci teh presenetljivih podob in čemu so služile. Zaradi svoje veličine so podobe z zemeljske površine nerazločljive, zanimivo pa je, da se lepo vidijo iz zraka.

Gliserji so dokaj veliki in verjetno bodo vzeli še koga na čoln, poskušajte se vsesti čim bolj spreda, da ne šprica pa ne pozabite na vetrovke, kape itd, ker še posebej nazajgrede zelo piha.

Večerjate lahko v hotelu, lahko pa greste peš po centru Nasce, kjer je kar nekaj restavracij. Mislim da se ena dobra imenuje El Porton ali nekaj podobnega in je ob majhnem trgu pravokotno na vajin hotel Nasca lines.
 

7.DAN: Zajtrk. Odpravili se boste na bližnje  letališče in z majhnimi letali poleteli nad puščavsko planoto Nasce, kjer se vam bodo tisočletne linije pokazale v vsej svoji veličini – na letališču je potrebno plačati letališko pristojbino par USD. Če bo dovolj časa se boste odpeljali v bližnjo puščavo, kjer se boste v Chauchilli srečali z grozljivimi mumijami predinkovske nascanske kulture, ki so zaradi izredno suhega podnebja zelo dobro ohranjene. Povratek v hotel in prevoz na avtobusno postajo, od koder se  boste okoli 15.00  s  turističnim avtobusom odpeljali proti 400 kilometrov oddaljeni Arequipi – cca 8 ur. Na postaji vas pričaka lokalni vodnik, ki poskrbi za prevoz do hotela Posada del Monasterio v centru mesta. Namestitev in nočitev.

Uživajte na hotelski terasi pod arkadami – verjetno bo ta dan že zaprto zato pa naslednje dni. Jeste lahko v mnogih restavracijah ob glavnem trgu predvsem tiste v prvem nadstropju nasproti hotela so atraktivne ali pa tiste v peš ulici za katedralo.
 

8.DAN: Zajtrk. Potepanje po tem kolonialnem mestu na 2.325 metrov nadmorske višine, kjer se najlepše izraža prehod iz obmorskih nižin v visoke predele Andov, boste pričeli na glavnem trgu - Plaza Mayor, kjer poleg katedrale stoji tudi nenavadna jezuitska cerkev La Compania s pisano kapelico Sv. Ignacija. Najzanimivejši kompleks v mestu je prav gotovo nunski samostan Santa Catalina, ustanovljen v drugi polovici 16. stoletja. V samostan so sprejemali le dekleta iz najbogatejših družin, kjer je vsaka imela na voljo služabnice in celo temnopolte sužnje, tako da je v naslednjih 250 letih prišlo do takega razvrata, da je glas o nespodobnem samostanu zašel celo v Vatikan. Papež je leta 1871 poslal čez ocean strogo nunsko delegacijo z nalogo, naj končno naredijo v samostanu red in od takrat naprej tu velja izredna disciplina. Povratek v hotel. Prosto za samostojne sprehode po mestu. Nočitev.
 

9.DAN, 31.12.2014: Zajtrk. Privoščili si boste avanturistično vožnjo po čudoviti pokrajini, okoli šestisočakov El Misti in Chachani, ki bedita nad Arequipo, nato čez visoko planoto, proglašeno za naravni rezervat »Salinas y Aguada Blanca«, kjer se ob redkih vodnih izvirih pasejo črede lam in alpak in se plašne vikunje potepajo po najbolj neprijaznih predelih planote. Pot vas bo vodila čez skoraj 5000 m visok prelaz, za katerim se boste začeli strmo spuščati proti indijanskemu mestecu Chivay, kjer se običajnemu popotniku ob opazovanju domačinov v pisanih andskih nošah zazdi, da se je tukaj čas že davno ustavil. Kosilo. Namestitev v lodgu Posada del Cielo. Proti večeru se boste lahko sprehodili do toplih vrelcev in si privoščili plavanje v vročih bazenih na prostem. Večerja v restavraciji ali lodgu, nočitev.   
 

10.DAN: Zgodnji zajtrk. Malo pred sedmo uro se boste odpeljali po robu sprva dokaj širokega in s terasastimi polji, njivami ter majhnimi vasicami prepletenega kanjona Colca do mesta, kjer se soteska povsem zoži in se spremeni v nedostopno orjaško, več kot tri kilometrov globoko brezno, ki se nato v dolžini preko sto kilometrov vije proti morju. Kanjon Colca velja za najgloblji kanjon na svetu. Po šestdesetih kilometrih se boste ustavili na točki, imenovani »El Cruz del Condor« in se peš odpravili do roba kanjona, kjer vas bodo v toplih jutranjih sončnih žarkih preletavali mogočni kondorji. Sledi povratek v Chivay, kosilo in avtobusni prevoz proti Punu, ki leži ob obali najvišje ležečega plovnega jezera na svetu Tititacace, na višini 3820 metrov nadmorske višine. Pot traja cca 5-6 ur. Prevoz do hotela Sonesta Posada Del Inca. Namestitev in nočitev.
 

11.DAN: Po zajtrku se boste s čolni popeljali po hladnih vodah jezera, do edinstvenih plavajočih, iz trstja narejenih otokov Uros. Krajši postanek za ogled in morebitne skromne nakupe. Ogromno jezero vas bo vodilo naprej do naravnega otoka Taquile, kjer boste presenečeni ostrmeli nad preprostim načinom življenja prijaznih domačinov. Po kosilu boste odpluli nazaj proti Punu. Pozno popoldanski prihod nazaj v hotel, nočitev.

Pazi zvečer še posebej okoli železniške postaje, v Punu je samo ena OK ulica in sicer v spodnjem desnem kotu glavega trga na desno – peš ulica polna restavracij in za dobro velja Don Piero ali nekaj podobnega.
 

12.DAN: Po zajtrku se boste podali novim dogodivščinam naproti in se z busom odpeljali proti meji med Perujem in Bolivijo pri vasici Desaguadero. In od tam nadaljevali pot proti glavnemu mestu Bolivije - La Paz-u, ki se razprostira od 3.200 do 4.100 metrov nadmorske višine. Med potjo si boste ogledali ruševine mesta Tihuanaco - zibelke južnoameriške civilizacije, ki je eno izmed najbolj zanimivih zgodovinskih krajev sveta. Presenečeni boste ugotavljali izredno podobnost umetniškega upodabljanja, ki vas bo močno spominjala na kulturo Majev v Srednji Ameriki. Kosilo. Prihod v La Paz, namestitev in nočitev v hotelu Rosario. Zvečer verjetno ne boste lačni pa pojdite v restavracijo v 12 nadstropju na Pisco.
 

13.DAN,04.01.2015: Zajtrk. V dopoldanskih urah se boste z minibusom povzpeli na goro Chacaltaya, ki se veličastna dviga na 5.460 metrov nadmorske višine. Do 5.260 metrov se boste pripeljali z avtobusom, naslednjih 200 metrov, popolnoma do vrha Chacaltaye, pa boste počasi premagovali peš.  Sledi ogled mesta in znane čarovniške tržnice, za konec pa še sprehod po Dolini Lune, kjer skalne gmote zaradi močne erozije resnično spominjajo na nezemeljsko pokrajino. Povratek v hotel in nočitev. No tuki je pa hec – obvezno WARI PENJA – iz hotela zelo malo desno potem pa po klancu dol do glavne ulice in čez pa mimo cerkve po klancu gor skos naravnost na levi, že kar visoko -ima tablo -mislim da nasproti hotela Colon je kratek hodnik s trgovinami in v prvem nadstropju Wari Pena restavracija s folklorno predstavi in super Argentinian Churasco – zmenite se za cca 16 – 20 USD za show in zrezek skupaj - gazdarica je Marta in za konec ima še šnopc v katerem je namočena anakonda.
 

14.DAN: Zajtrk in prevoz na letališče, od koder boste ob 08.30 poleteli proti Uyuniju, kjer pristanete ob 09.15. Nato prične izlet po slani puščavi Uyuni, ki je nastala s pradavno izsušitvijo ogromnega slanega jezera. Najprej si boste ogledali mestece Colchani, kjer se prebivalstvo še vedno preživlja z izkoriščanjem soli. V mestu še vedno stoji stara železniška postaja, ki spominja na stare bolj cvetoče čase. Kosilo. Nadaljevali boste pot v notranjost puščavo, kjer bosta obiskali vulkanski otok Incahuasi – imenovan tudi Isla Pescado ali Ribji otok, ki se ponaša s prek 10 metrov visokimi kaktusi. Vse skozi se boste čudili nenavadni, a presenetljivo lepi in divji pokrajini na 3.600 metrih nadmorske višine. Namestitev, večerja  in nočitev v hotelu Luna Salada, ki je narejen iz soli.            
 

15.DAN:  Po zajtrku obisk vulkana Tunupa, kjer bosta poiskali starodavne mumije. Nato boste nadaljevali z ogledi Lagune Colorade. Obsežno jezero, katerega rdečo barvo mu dajejo alge, na obrežjih pa živi veliko rožnatih flamingov.  Večerja in nočitev v hotelu Tayka ojo de perdiz.
 

16. DAN: Po zajtrku se boste odpeljali do Laguna Verde, ki je značilne zelene barve, saj je polno arzena, svinca, bakra in drugih težkih kovin. V gladini jezera boste občudovali odsev vulkana Lincacabur, visokega skoraj 6000m. Povratek v  Uyuni,  od koder ob 22.40 poletite v La Paz.
 

17. DAN: Ob 00.40 pristanete v La Pazu. Prevoz do hotela Gloria, namestitev in nočitev. Zajtrk in prevoz na letališče od koder ob 11.15 poletite proti Cuscu, kjer pristanete ob enakem času po perjuskem merjenju. Prevoz do hotela Sonesta Cusco. Z ogledi boste zopet začeli na Plazi de Armas, ob kateri stoji mestna katedrala - v glavnem zgrajena iz ruševin inkovskih svetišč, ki čuva nekatere najlepše izdelke priznane cuscanske šole slikarstva. V starem delu mesta boste občudovali trdne inkovske zidove, mojstrsko narejene iz kamnitih blokov, ki se tako prilegajo drug drugemu, da vmes ni prostora niti za šivanko. Prav ti zidovi so eni redkih ostankov mogočnega mesta, saj so Španci gornja nadstropja palač podrli, zidove pa uporabili kot temelje, na katerih so postavljali svoje stavbe. Enaka usoda je doletela tudi »Coricancho« - Zlati tempelj, ki je bil nekdaj prekrit z več kot tono in pol zlata v obliki zlatih plošč, kipov ljudi, živali in rastlin ter abstraktnih simbolov. Konkvistadorji so ga popolnoma izropali in razrušili ter na tem mestu zgradili cerkev Sv. Dominga. Ob vsakem večjem potresu se španske stavbe rušijo kot hiše iz kart, inkovski zidovi pa nepoškodovani kljubujejo času. Ko se je v potresu leta 1950 cerkev Sv. Dominga podrla, so ostanke Zlatega templja zaščitili kot kulturno dediščino, cerkev pa postavili poleg ostankov temeljev. Odpeljali se boste do bližnje trdnjave Sacsayhuaman visoko nad mestom, ki je imelo v inkovskih časih obliko pume, trdnjava pa predstavlja njeno glavo. Sledi še ogled stražarske opazovalnice Puca Pucara, obrednega vodnega templja Tambo Machay in majhnega iz skale izklesanega labirinta Qenko. Povratek v hotel, nočitev.

Ob glavnem trgu je dosti restavracij in tukaj je svetlo, veliko ljudi in polno policije -varno.
 

18.DAN: Zajtrk. Sledi izlet v »Sveto inkovsko dolino Urubamba«, kjer se boste navduševali nad tržnico v Pisacu in obnemeli nad mogočnostjo utrdbe Ollantaytambo, ki je narejena po načrtu obrisa lame.  Z vlakom se boste odpeljali proti Aguas Calientes. Namestitev in nočitev v hotelu Taypikala.
 

19.DAN: Zajtrk. Sledi ogled največje znamenitosti Peruja - Machu Picchuju. Dopoldan boste pričeli z ogledom skrivnostne inkovske utrdbe, ki je celo Španci v svoji osvajalski gorečnosti niso uspeli odkriti. Z vlakom se boste odpeljali nazaj v Cusco. Prevoz do hotela Sonesta, namestitev in nočitev.  
 

20.DAN: Zajtrk in prevoz na letališče, od koder boste ob 07.40  poleteli v Limo, kjer pristanete ob 09.00.
 

Ob 17.38 pričnete s povratnimi poleti. Pred tem pa predagamo obisk muzeja indijanskega zlata - museo de oro.

 

 

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO: Navedeni letalski prevozi, letališke pristojbine, navedeni prevozi z avtobusom, vlakom, kombijem ali ladjico, ogledi, vstopnine, spanje v dvoposteljnih sobah (WC,tuš) v hotelih, lodgih oz haciendah,  zajtrki, navedeni obroki, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco, vodenje lokalnih vodnikov v angleškem jeziku. Organizacijski stroški.

 

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO: Dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine, letališke pristojbine v Peruju cca 30 USD in vse kar ni navedeno v programu.