TANZANIJA IN ZANZIBAR

 

Podajte se odkrivat nedotaknjene savane in na safariju v narodnih parkih Lake Manyara, Tarangire in v kraterju Ngorongoro začutite divjino »črne« Afrike ter se na romantičnem Zanzibarju prepustite toplim valovom Indijskega oceana

 

 

1. DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL : Najkasneje ob 12.35 pridemo na letaliče Jožeta Pučnika - Brnik, od koder bomo ob 14.35 uri poleteli proti Istanbulu, kjer pristanemo ob 17.45 uri. Obroki in pijača v letalu. Transfer do hotela v režiji Turkish airlines, večerja in prosto za oglede mesta. Nočitev.

2. DAN: ISTANBUL – ARUSHA: Zajtrk in prosto za oglede mesta do prevoza na letališče, od koder bomo ob 18.15 uri z letalsko družbo Turkish airlines nadaljevali z letom v Arusho. Obroki in pijača v letalu. Predlagamo ogled Hagije Sofije, Modro mošejo in morda še kakšne znamenitosti starega dela mesta.

 

afriški slon   flamingi in zebre

 

3. DAN: ARUSHA:   Na letališču Kilimanjaro bomo pristali ob 01.10 uri. Po opravljenih carinskih formalnostih (vizum za Tanzanijo se pridobi neposredno na letališču, 50,00 USD) nas bo ob izhodu iz letališča pričakal lokalni vodnik, ki nas bo odpeljal do Arusha Travel lodga ali Impala hotela. Namestitev in nočitev. Zajtrk. Sledi ogled Arushe, med drugim bomo obiskali tudi sirotišnico.  Povratek v hotel kosilo, večerja in nočitev.

 

4. DAN: NARODNI PARK LAKE MANYARA - KARATU: Po zajtrku se bomo z vodnikom odpeljali proti Narodnemu parku Manyara, ki je raj za fotografiranje divjih živali. Pričakujte neokrnjeno naravo z vodnim gozdom, ki je prepreden z izviri, kjer živijo številni sloni, povodn konji, žirafe, bivoli, in največje število pavijanov v Afriki. V parku živi tudi več kot 400 vrst ptic in metuljev. Park je znan tudi po levih, ki plezajo po drevesih in ki jih boste lahko videli, kako leno počivajo na akacijah. V parku je veliko organiziranih “piknik” območij, na enem izmed njih se bomo ustavili in pojedli piknik kosilo. Kasneje bomo lahko opazovali rob Velikega tektonskega jarka, ki se zlato lesketa na soncu. Jezero Manyara je slano jezero, kjer živi na tisoče flamingov. Občudovali bomo tudi pelikane, štorklje in ostale vodne ptice. V tem parku se bohoti tudi znana džungla iz zgodnjih tanzanijskih filmov. Prevoz do Crater Rim View inna, večerja in nočitev.

5. DAN: REZERVAT NGORONGORO: Po zajtrku bomo začeli z vožnjo proti rezervatu Ngorongoro. Spremljale nas bodo prelepe melodije, ki vam jih bodo prepevale afriške ptice. Spustili se bomo v krater Ngorongoro, ki je osmo naravno čudo sveta in svetovno znana kaldera. Odpeljali se bomo prav do dna kraterja, kjer bomo uživali v neverjetnih razgledih, in če bomo imeli srečo, bomo lahko videli “velikih pet”. V kalderi živi več kot 120 živalskih vrst sesalcev. Obiskali bomo tudi slana jezera, kot je Magadi, ki je magnet za flaminge in tudi ostale vodne ptice. Videli bomo bazene polne povodnih konjev, ogrožene črne nosoroge, belo štorkljo, ki sem pride iz Evrope med deževnim obdobjem ter žerjave in noje. To je zagotovo dežela večne lepote. Še ena atrakcija v tem parku je velika gostota plenilcev, kot so levi, hijene, šakali, gepardi in leopardi, ki jih je včasih zelo težko opaziti. Piknik kosilo bomo pojedli na enem od organiziranih območij. Povratek v Crater Rim View inna in nočitev.

 

6. DAN: KARATU – NARODNI PARK TARANGIRE - ARUSHA: Zajtrk. Ta dan se bomo odpravili proti Narodnemu parku Tarangire. Park slovi po neskončnih zlatih savanah po katerih se sprehajajo številni sloni, na veličastnih baobabih, ki so največja drevesa na svetu, pa v senci počivajo levi. Zapeljali se bomo mimo struge reke Tarangire, kamor se živali hodijo napajati, nanje pa iz vode nenehno prežijo krokodili. V senci dreves si bomo privoščili kosilo. Popoldan bomo nadaljevali z vožnjo po parku in opazovanjem živali. Med njimi so visoke in milostne žirafe, ki se hranijo z vršički dreves in se ne zmenijo za okolico, močni povodni konji, ki kosijo travo v mirni noči, poskočne antilope in gazele in nenazadnje tudi najbolj spoštovane živali divjine: plenilci. Sledi prevoz nazaj v Arusho.

Namestitev in nočitev.

7.DAN: ARUSHA - ZANZIBAR:  Zajtrk in prevoz na letališče, od koder bomo poleteli proti Zanzibarju. Na letališču nas bo pričakal prestavnik hotela in nas odpeljal do hotela 3*** na plaži, tik ob morju. Namestitev in nočitev.

8. - 10. DAN: ZANZIBAR: Zajtrk in prosto za počitek ali samostojno odkrivanje otoka začimb, ki ga otočani imenujejo Unguja. Nočitev. Na Zanzibarju so vam na voljo ogledi čudovitega Kamnitega mesta, ki naj bi bil edini zgodovinski kraj jugovzhodne Afrike. Lahko se odločite za enodnevni izlet v osrednji in na zahodni del otoka, kjer vam bodo na plantažah, zasebnih vrtovih in gozdovih prijazno pripovedovali o vzgajanju številnih različnih vrst začimb in sadja. Na eksotičnem otoku, ki leži 6 stopinj južno od ekvatorja in je rojstni kraj legendarnega pevca skupine Queen Freddieja Mercuryja, vam bodo počitniški dnevi ob raziskovanju pestrega življenja na koralnih grebenih toplega oceana kar prehitro minili.

 

      

 

 

MOŽNOST OGLEDA STONE TOWNA – ZA DOPLAČILO cca 35,00 EUR

V recepciji pričakal vaš vodnik in vas odpeljal na ogled prestolnice Zanzibarja. Stone Town je kulturno središče otoka in hkrati staro mestno jedro mesta Zanzibar City, ki leži na zahodni obali otoka. Stone Town je ime dobil po mnogih večnadstropnih stavbah iz kamna, ki sooblikujejo stari del mesta. Te stavbe dejansko niso zidane iz kamna, ampak iz malte in koral. V tistem času so bile korale dober gradbeni material in so bile tudi najbolj dostopne, a hkrati so imele tudi slabo lastnost, saj so se hitro poškodovale. Nekatere stavbe so tako v izredno slabem stanju, zato se oblasti, ki skrbijo za ohranjanje dela Stone Town, trudijo, da bi jih restavrirali in s tem obdržali nekdanjo slavo mesta.  V mestu je še vedno viden stil iz 19. Stoletja, ko je bil Zanzibar pomembno trgovsko središče v Indijskem oceanu. Mestno veduto bogatijo veliki bazarji, mošeje, valovite in ozke ulice, visoke arabske stavbe, 2 katedrali in preko 50 mošej. Zanzibar spada med zaščitena območja svetovne dediščine. Stone Town je ena izmed destinacij, ki jih turisti ne bodo pozabili. V današnjem času se je razmahnila tudi gradnja turistične infrastrukture in je tako ponudba veliko večja. Ogled mesta Stone Town se prične v vašem hotelu, kjer boste začeli z raziskovanjem neverjetne zgodovine in multikulturnosti otoka. Najprej se boste ustavili na sadni tržnici, ki so jo odprli leta 1904, danes pa se ponaša z raznoliko ponudbo tropskega sadja in začimb. Nato si boste ogledali anglikansko katedralo v Mkunazini, ki je bila zgrajena leta 1874 na območju, kjer se je nekoč trgovalo s sužnji. Vodnik vam bo povedal več o suženjski zgodovini mesta in vam razkazal kraje, kjer se je barantalo s cenami sužnjev. Odpravili se boste proti zanzibarskemu Narodnemu muzeju, ki ga imenujejo tudi Spominski muzej miru. Muzejske zbirke razkrivajo naravno zgodovino otoka in hranijo veliko število artefaktov. Podali se boste na sprehod po vrtovih Forondhani Gardens, kjer boste lahko videli stavbo, kjer je nekoč uradoval Britanski konzulat. Sem sta velikokrat prišla urejat administrativne zadeve pred začetkom ekspedicij tudi znana raziskovalca Dr. Livingston in Stanley. »Raziskali« boste staro trdnjavo in najvišjo stavbo na Zanzibarju, Hišo čudežev, ki jo je dal postaviti Sultan, da bi se v njej urejalo administrativne zadeve in bi organizirali razne slovesnosti. Nato se boste sprehodili po ozkih ulicah, kjer boste iskali stare stavbe, ki po večini dosegajo že več kot 150 let

11. DAN: ZANZIBAR -  DAR ES SAALAM: Zajtrk. Ob cca 16.30 uri nas bodo odpeljali na letališče, od koder bomo ob 20.10 uri poleteli v Dar Es Salaam, kjer bomo pristali ob 20.50 uri.

Če kdo želi lahko uredimo nočitev v hotelu v Dar Es Salaamu vključno z transferjem letališče hotel letališče za doplačilo cca 50,00 EUR.

12. DAN: DAR ES SALAAM – ISTANBUL – LJUBLJANA: Ob 04.35 uri bomo iz Dar Es Salaama nadaljevali z letom v Istanbul, kjer bomo pristali ob 10.50 uri in nato ob 15.30 uri nadaljevali z letom v Ljubljano, kjer boste pristali ob 16.45 uri.

 


V ARANŽMA JE VKLJUČENO: navedeni letalski prevozi, letališke pristojbine v Evropi, privatni prevozi s terenskim vozilom na safariju (vsak potnik sedi ob oknu jeepi za 4 ali 7 oseb), namestitev v dvoposteljnih sobah v navedenih lodgih osnovne turistične kategorije, navedeni obroki (na safariju polni penzion, na Zanzibarju nočitev z zajtrkom), ogledi, vstopnine in lokalne takse, spremstvo lokalnega vodnika ter organizacijski stroški.

V ARANŽMA NI VKLJUČENO: dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine in tanzanijski vizum 50,00 USD.

CEPLJENJE ZA RUMENO MRZLICO NI OBVEZNO