MALEZIJA - OČARLJIVI BORNEO

 

Malezijski zvezni državi Sabah in Sarawak ležita skupaj s sultanatom Brunei na severnem delu tretjega največjega otoka na svetu - Bornea.

 

INDIVIDUALNO  ALI SKUPINSKO POTOVANJE

 

Flora in favna severnega dela otoka oblikujeta enega najbogatejših in raznolikih ekosistemov na svetu. Tropski deževni gozdovi so domovanje največje rože na svetu - Raflessie. Ob številnih rekah, ki so zarezale svoje struge v neprehodno džunglo, pa so našle domovanje številne živalske vrste, ki jih najdemo samo na tem otoku. Presenetile nas bodo opice Proboscis – nosani ter pigmejski sloni. Obenem bomo občudovali orangutane, ki danes prebivajo le še na Borneu in Sumatri. V gozdovih so našteli tudi preko 150 vrst plazilcev, v krošnjah pa živi preko 350 vrst ptičev. V neokrnjeni rajski podobi so našla dom tudi številna multietnična plemena. Nekoč neizprosni lovci na glave danes živijo v harmoniji in svojo bogato zgodovino in kulturo radi delijo s popotniki. Borneo pa nas bo očaral tudi s čudovitimi plažami, kjer se nam bo po raziskovanjih prilegel počitek pod palmo. Vabimo vas, da košček tega paradiža obiščete tudi vi!
 

1, DAN: LJUBLJANA – ISTANBUL – KUALA LUMPUR
Polet letala TURKISH AIRLINES z ljubljanskega letališča ob 20.05. uri s pristankom na letališču v Istanbulu ob 23.20 uri.
 

2. DAN:  KUALA LUMPUR - KUCHING
Nadaljevanje poleta ob 1.30 uri s pristankom v Kuala Lumpurju ob 16.55 uri. Po opravljenih vstopnih formalnostih bomo nadaljevali polet proti Kuchingu, glavnemu mestu malezijske zvezne države Sarawak na otoku Borneo. Sledi transfer do hotela, namestitev, prosto za večerjo in nočitev. 
 

3. DAN: KUCHING – BAKO – KUCHING
Naš prvi dan v naravi bomo posvetili obisku nacionalnega parka Bako. Med vožnjo z ladjico bomo opazovali dolgonose opice (Proboscis), pa nam že poznane srebrno listnate opice, različne vrste kuščarjev, brkate prašiče in seveda na stotine različnih vrst tropskih ptic. Čudoviti deževni gozd nam nudi mangrovo močvirje, kamnite pečine in čudovite peščene plaže, kjer bo morda čas tudi za kopanje. Po kosilu v parku se bomo vrnili v Kuching in večer preživeli po svoje.
 

4. DAN: KUCHING – SEMENGGOH – BATANG AI
Dopoldne bomo najprej obiskali rehabilitacijski center za Orangutane in jih opazovali v njihovem naravnem okolju. Pot do platforme, kjer jih hranijo, bo posebna izkušnja, saj nas bo vodila skozi neokrnjeno džunglo. Na poti do Batang Aia se bomo ustavili v mestecu Serian in si privoščili raziskovanje lokalne tržnice sadja in zelenjave. Naslednji postanek sledi v kraju Lachau, kjer bomo po kosilu imeli možnost za nakup spominkov in tudi darilc za družine plemena Iban, ki jih bomo obiskali naslednji dan. Udobno vožnjo z avtobusom bomo zaključili na pomolu Batang Ai, od koder bomo z ladjo prečkali jezero in se namestili v prekrasnem, z naravo zlitem letovišču Aiman Batang Ai Longhouse Resort. Po večerji prosto za individualno sprostitev.
 

5. DAN: BATANG AI
Dan bomo preživeli z obiskom dolge hiše plemena Iban. Opazovali bomo domačine ob njihovih dnevnih opravilih in uživali ob kosilu z njimi. Po tem zares unikatnem doživetju bomo popoldne preživeli v letovišču ob sprehodu in kopanju. Po skupni večerji sledi nočitev.
 

6. DAN: BATANG AI – KUCHING
Po zajtrku sledi povratek v Kuching s postankom za kosilo v lokalni restavraciji na poti. Po prihodu v Kuching si bomo ogledali mesto: najstarejši kitajski tempelj v Sarawaku, Fort Margerito, Jožefovo katedralo, tradicionalno malajsko hišo in mošejo ob rečnem nabrežju. Ogled bomo zaključili z obiskom državnega muzeja, enega najlepših v tem delu Azije. Sledi namestitev v hotelu in prost večer.
 

7. DAN:  KUCHING – KOTA KINABALU
Po zajtrku sledi kratek polet do Kota Kinabaluja. Po prihodu v glavno mesto državice Sabah in kratki osvežitvi v hotelu, bomo obiskali bližnjo vas Mari Mari, kjer bivajo plemena Dusun, Bajau, Rungus in Kadazan. V vasi se bomo spoznavali z bogato folkloro, plesi in običaji teh plemen ter seveda poizkušali pestro izbiro njihove hrane. Popoldne in zvečer bomo namenili ogledu mesta, kjer je za turiste najzanimivejši obisk filipinske tržnice.
 

8. DAN: KOTA KINABALU – NARODNI PARK KINABALU – RANAU
Obiskali bomo znameniti narodni park Kinabalu, sredi katerega kraljuje malezijska najvišja gora – Mount Kinabalu z višino 4095 metrov. V svežem, hladnem zraku se bomo sprehajali v pravem botaničnem raju, po kosilu v bližnjem letovišču pa se v bližnjem termalnem izviru še namakali. Obisk parka bomo zaključili s sprehodom po visečih mostovih, razpetih 40 metrov nad zemljo,kar nam omogoča pogled na deževni gozd iz ptičje perspektive. Sledi še kratka vožnja do mesteca Ranau, kjer bomo po skupni večerji tudi prenočili.
 

9 DAN: RANAU – SANDAKAN
Po zajtrku sledi razgibana vožnja po obronkih planine Crocker Range mimo avtohtonih vasic in nasadov oljnih palm. Z višavja se bomo spustili do obmorskega Sandakana in se namestili v hotel. Preostanek dneva bomo preživeli v samostojnem raziskovanju mesta ali ob počitku.
 

10. DAN: SANDAKAN – SEPILOK – ABAI
Najprej bomo obiskali še eno zavetišče z Orangutani, nato pa še edino zavetišče te vrste za ogrožene malajske medvede (Sun bear). Sledi transfer do pomola v Sandakanu , vkrcanje na ladjico in enourno križarjenje po reki Kinabantangan, ki bo naše domovanje naslednje tri dni. Nepregledna množica mangrovcev je zavetišče neštetih vrst živali, ki jih bomo na poti opazovali .

Po okusnem kosilu in namestitvi v ložah letovišča Abai se bomo popoldne odpravili še na vožnjo s čolni po reki, po sončnem zahodu pa bomo priča, kako kresničke na mangrovcih oblikujejo »božično drevesce«. Po vrnitvi v letovišče in večerji sledi še posebno doživetje - nočni sprehod po džungli.
 

11. DAN: ABAI – SUKAU
Zbudili nas bodo glasovi džungle in nas pospremili na še eno rečno potovanje do jezera Pitas, kjer bomo ponovno opazovali divje živali, pridružili pa se bomo tudi lokalni skupnosti ob njihovem projektu pogozdovanja. Po kosilu v vasi Abai bomo nadaljevali pot po reki navzgor do vasi Sukau, vmes pa spet občudovali opice, slone in ostale divje živali v njihovem naravnem okolju. Po prihodu v Sukau in namestitvi v Kinabantangan Riverside Lodge bomo popoldne izkoristili še za kratko vožnjo po reki Menanggul, majhnem pritoku reke Kinabantangan. Po vrnitvi v letovišče in večerji, bomo še eno noč preživeli v osrčju džungle.
 

12. DAN: SUKAU – SANDAKAN – KOTA KINABALU
Po zajtrku sledi vrnitev v Sandakan. V dveurni vožnji bomo še zadnjič uživali v opazovanju edinstvene narave in njenih prostoživečih živali. Ob prihodu v Sandakan sledi transfer na letališče, polet za Kota Kinabalu, namestitev v hotelu in večerno druženje z domačini.
 

13. DAN: KOTA KINABALU - LABUAN - BRUNEI
Po zajtrku se bomo s trajektom odpeljali do brezcarinskega otoka Labuan. Sledi še kratka vožnja do sultanata Brunei, namestitev v hotelu, prosto in nočitev.
 

14. DAN: BRUNEI – KUALA LUMPUR
Na dopoldanskem ogledu mesta se bomo ustavili v brunejskem tehnološkem muzeju, na vhodu v kraljevo palačo, si ogledali čudovito mošejo Bolkiah Hasjanil. Z ladjico se bomo popeljali okrog največje malajske vasi na vodi na svetu, kjer vaščani še vedno žive v tipičnih hiškah na kolih. Sledi povratek v hotel, transfer na letališče in popoldanski let v Kuala Lumpur, od koder bomo ob 23.30 uri poleteli proti Istanbulu.
 

15. DAN: KUALA LUMPUR – ISTANBUL – LJUBLJANA
Pristanek na letališču v Istanbulu ob 05.15 uri z nadaljevanjem poleta ob 06.55 uri. Na brniškem letališču bomo pristali ob 08.15 uri.
 

CENA ARANŽMAJA po osebi: 2.545,00 EUR
 

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 430,00 EUR na osebo
 

DATUM ODHODA: 12. november 2017, 01. marec 2018
 

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 15, v kolikor potuje manj potnikov (vsaj 10),  je cena aranžmaja 2.695,00 EUR na osebo.
 

V CENO JE VKLJUČENO: Letalski prevoz, letališke pristojbine, prevozi po programu, spanje v klimatiziranih dvoposteljnih sobah s kopalnico v navedenih hotelih oziroma podobnih hotelih enake kategorije 4*, zajtrki in navedeni obroki, ogledi po programu, oba navedena trajekta, vstopnine, vodenje potovanja lokalnega vodnika v angleškem jeziku, slovenski spremljevalec in organizacijski stroški.
 

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO: Dodatna hrana in pijača, nezgodno zavarovanje, ter napitnine

 

Splošni pogoji in navodila za potovanja so sestavni del aranžmaja in so na voljo v agenciji.

 

Želim izvedeti več   

ali pokličite na  01 42 19 220