Zanzibar


Spoznajmo romantičen in kar malce nostalgičen otok
Unguja, kakor domačini imenujejo rajski Zanzibar

 


1.DAN, 27. DECEMBER 2022: LJUBLJANA – ISTANBUL – ZANZIBAR (P)
Ob 07.45 uri se dobimo na ljubljanskem letališću, od koder bomo ob 09.40 uri z lealsko družbo Turksih Airlines poleteli v Istanbul, s pristankom ob 13.50 uri. Ob 19.25 uri bomo nadaljevali z letom na Zanzibar.

2. DAN, 28. DECEMBER 2022: ZANZIBAR – STONE TOWN: (N,Z)
Ob 02.45 uri bomo pristali v Stone Town-u. Po opravljenih carisnkih formalnostih (Slovenski državljani za vstop v Tanzanijo/Zanzibar potrebujemo vizum, ki se ga pridobi neposredno na letališču in stane 50,00 USD) nas bo ob izhodu iz letališča pričakal naš lokalni vodnik in skupaj se bomo zapeljali do bližnjega glavnega mesta otoka – Stown Town. Namestitev v hotelu Spice Palace, krajši počitek ter zajtrk. Kasneje bomo v „Kamnitem mestu”, ki naj bi bil edini zgodovinski kraj jugovzhodne Afrike pričeli z odkrivanjem tega otoka začimb. Stone Town je kulturno središče otoka in hkrati staro mestno jedro mesta Zanzibar City, ki leži na zahodni obali otoka. Stone Town je ime dobil po mnogih večnadstropnih stavbah iz kamna, ki sooblikujejo stari del. Te stavbe dejansko niso zidane iz kamna, temveč iz malte in lomljenih koral. V tistem času so bile korale dober gradbeni material in so bile tudi najbolj dostopne, a hkrati so imele tudi slabo lastnost, saj so se hitro poškodovale. Nekatere stavbe so tako v izredno slabem stanju, zato se oblasti, ki skrbijo za ohranjanje dela Stone Town, trudijo, da bi jih restavrirali in s tem obdržali nekdanjo slavo mesta. V mestu je še vedno viden stil iz 19. stoletja, ko je bil Zanzibar pomembno trgovsko središče v Indijskem oceanu.

Mestno veduto bogatijo veliki bazarji, mošeje, valovite in ozke ulice, visoke arabske stavbe, 2 katedrali in preko 50 mošej. Zanzibar spada med zaščitena območja svetovne dediščine. Iz našega hotela bomo peš pričeli z raziskovanjem neverjetne zgodovine in multikulturnosti otoka. Najprej se bomo ustavili na sadni tržnici, ki so jo odprli leta 1904, danes pa nas razvaja z raznoliko ponudbo tropskega sadja in začimb. Nato si bomo ogledali anglikansko katedralo v Mkunazini, ki je bila zgrajena leta 1874 na območju, kjer se je nekoč trgovalo s sužnji. Vodnik nam bo povedal več o suženjski zgodovini mesta in nam razkazal kraje, kjer se je barantalo s cenami sužnjev. Odpravili se bomo proti zanzibarskemu Narodnemu muzeju, ki ga imenujejo tudi Spominski muzej miru. Muzejske zbirke razkrivajo naravno zgodovino otoka in hranijo veliko število artefaktov. Podali se bomo na sprehod po vrtovih Forondhani Gardens, kjer se bomo zagledali v stavbo, kjer je nekoč uradoval Britanski konzulat. Sem sta velikokrat prišla urejat administrativne zadeve pred začetkom ekspedicij, tudi znana raziskovalca Dr. Livingston in Stanley. Raziskali bomo staro trdnjavo in najvišjo stavbo na Zanzibarju, Hišo čudežev, ki jo je dal postaviti Sultan, da bi se v njej urejalo administrativne zadeve in kjer bi organizirali razne slovesnosti. Nato se bomo sprehodili po ozkih ulicah, kjer bomo iskali stare stavbe, ki po večini dosegajo že več kot 150 let. 

Na koncu se bomo odpravili še do Marahubija, kjer bomo videli ruševine palače Sultana Barghasha. Pred rojstno hišo legendarnega pevca skupine Queen Freddieja Mercurrya, se bomo lahko poklonili njegovi nesmrtni slavi. Prihod nazaj v hotel. V večernih urah se bomo v parku Forodhani, ki se zvečer spremeni v nočno tržnico in kjer na stojnicah zadiši po njihovih dobrotah čudili neverjetnemu, vendar prijetnemu vrvežu. Prihod nazaj v hotel.

3. DAN, 29. DECEMBER 2022: STONE TOWN – VRT ZAČIMB – GOZD JOZANI – STONE TOWN
Zajtrk ter prosto za samostojne aktivnosti. Ta dan lahko izkoristite in se za doplačilo (50,00 EUR) podate na celodnevno avanturo na »Blue Safari«. Po zajtrku vas bo angleško govoreč vodnik pričakal v hotelu in vas odpeljal na jugozahodni del otoka, v vasico Fumba, kjer boste lahko v kristalno čisti vodi in na enem izmed najlepših mest za snorklanje zaplavali in občudovali bogat podmorski svet. Lahko se boste namakali v laguni, kjer neprehodne korenine
mangrov nudijo zatočišče mnogim morskim živalim. Kasneje se boste vkrcali na tipično jadrnico imenovano Dhow, kjer boste med plovbo uživali v morskem kosilu. Ustavili se boste na neokrnjeni plaži, obdani s koralnim grebenom, ki kar vabi, da ga med snorklanjem raziščete. Na plaži boste lahko splezali na 200 let star kruhovec, od koder se vam bo odprl pogled na turkizno morje. Naslednja postojanka bo na otočku Kwale. Z malce sreče boste kasneje zaplavali z delfini,…V pozno popoldanskih urah se boste vrnili nazaj v Stone Town. Nočitev v istem Spice Palace Hotelu.

4. DAN, 30. DECEMBER 2022: STONE TOWN – VRT ZAČIMB – GOZD JOZANI - PAJE
Zajtrk. Ta dan nas bodo na enem izmed vrtov začimb poučili, kako že desetletja vzgajajo številne začimbe, zelišča ter sadje in po katerih Zanzibar še vedno slovi. Pokazali nam bodo, da so nageljnove žbice plod visokih dreves, da skorja cimetova diši drugače kot cimetova korenina in še in še,…. Kasneje bomo vstopili v edini narodni park na otoku “Jozani Forest”, ki z vsega le 50 km” prekipeva od življenja v vseh njegovoih oblikah. Tukaj rastejo neverjetno visoka in tudi zdravilna drevesa, tukaj se raztezajo področja mangrov, ki nudijo dom različnim vrstam rakovic, Gozd Jozani je tudi miren dom zelo redki vrsti Rdeči Colombus opici in še bolj redki in endemični vrsti opic Skyes. V gozdu prebivajo tudi Zanzibarski leopardi. cibetovke, antilope, grmičasti prašiči, različne vrste metuljev ter ptic. Polni novih vtisov bomo nadaljevali z vožnjo proti vzhodnemu delu otoka do ena najlepših plaž – Paje. Namestitev v hotelu Ananda Beach House ter prosto.

5. DAN, 31. DECEMBER 2022: PAJE
Zajtrk. Prosto za uživanje na rajskih plažah in priprave na najdaljšo noč v letu.

6. DAN, 01. JANUAR 2023: PAJE
Po malce kasnejšem zajtrku prosto za samosotjne aktivnosti ali le za poležavanje in kopanje v toplem indijskem
oceanu. Nočitev.

7. – 9. DAN: 02. – 04. JANUAR 2022: PAJE
Zajtrk ter prosto. Ponujajo se vam možnosti individulnih izletov. Nočitev.

10. DAN, 05. JANUAR 2022: PAJE – STONE TOWN – LETALIŠČE
Po zajtrku prosto do večernega prevoza na letališče.

11. DAN, 06. JANUAR 2023: ZANZIBAR – ISTANBUL – LJUBLJANA
Ob 03.40 uri bomo poleteli v Istanbul, s pristankom ob 13.05 uri. Ob 18.40 uri sledi plet v Ljubljano in na dmačem
letališču bomo pristali ob 18.55 uri.

DATUM ODHODA: 27. DECEMBER 2022
CENA ARANŽMAJA NA OSEBO PRI 20 PRIJAVLJENH POTNIKIH: 1.850,00 EUR
DOPLAČILO MANJŠA SKUPINA: 145,00 EUR
MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 15 pax

POPUST ZA OTROKA DO 12 LET V SOBI S STARŠI: 125,00 EUR
DOPLAČIO ZA 1/1 SOBO: 235,00 EUR
KALKULACIJA JE NAREJENA NA DAN: 05. JULIJ 2022, 1 EUR = 1, 02 USD

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO:
navedeni letalski prevozi, letališke pristojbine v Evropi in Afriki, nastanitev v navedenih hotelu z zajtrkom, privatni
prevozi po Zanzibarju, poldnevni ogled mesta, celodnevni izlet na vrt začimb začimbe in v Jozani gozd z vstopninami
in lokalne takse, slovenski vodja poti, lokalni vodnik ter organizacijski stroški.

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO: dodatna hrana, pijača, dodatni izleti, storitve po vaših naročilih, napitnine

CENE INDIVIDUALNIH IZLETOV:

  • Izlet plavanje z delfini: 40 EUR
  • Izlet Jambiani beach: 40 EUR
  • Izlet otok zapornikov 25 EUR
  • Blue Safari 50 EUR

Povpraševanje

 

 

 

 

Kje smo